Stosunki UE-Chiny

Czy Chiny zalewają Unię tanimi towarami? Czy Europejczycy przymykają oczy na łamanie praw człowieka, żeby wejść na chiński rynek i utrzymywać poprawne relacje z Państwem Środka?

Kilka liczb

Chiny są 2. co do wielkości partnerem handlowych UE po USA. Dla Chin Unia jest największym part-nerem. Z Państwa Środka pochodzi najwięcej unijnego importu (podobnie działa to w drugą stronę). Coraz więcej unijnego eksportu trafia do Chin. UE importuje od Chińczyków zabawki i odzież, ale także maszyny, lampy czy meble. Unijny eksport do Chin jest nieco bardziej zaawansowany - oprócz maszyn eksportuje się też pojazdy silnikowe, samoloty lub chemikalia.

Jak Unia broni się przed chińskimi produktami?

Unia ma instrumenty, aby bronić się, gdy dana zagraniczna firma sprzedaje produkt po cenie niższej niż na rodzimym rynku, gdy w istotny sposób szkodzi to unijnemu przemysłowi, który produkuje identyczne lub zbliżone produkty. Jeśli nie jest to sprzeczne z interesem Unii, Rada UE nakłada na wniosek Komisji środki antydumpingowe, które wyrównują konkurencję między produktami z zagranicy i oferowanymi przez unijnych producentów. Sankcje przybierają zwykle postać ceł. Zazwyczaj kara nakładana jest na 5 lat. Zainteresowani unijni przedsiębiorcy mogą złożyć do Komisji anonimowe skargi na dumping. Komisja może też działać z własnej inicjatywy.

Obecnie przeciwko chińskim firmom toczy się aż 28 postępowań (zdecydowana większość aktualnie prowadzonych). Niektóre z nich dotyczą nowych spraw, w innych przypadkach jest to np. przegląd przeprowadzany przed wygaśnięciem środków. Dochodzenia dotyczą m.in. chińskich paneli słonecznych, różnych produktów ze stali, melaminy (substancji chemicznej wykorzystywanej w przemyśle), cienkiego papieru powleczonego, obuwia z cholewkami skórzanymi. Chiny nie pozostają dłużne – wg informacji na stronie Komisji aktualnie obowiązuje lub toczy się w Chinach 20 spraw dotyczących europejskich produktów np. papieru fotograficznego, różnych substancji chemicznych, skrobi ziemniaczanej.

Środki antydupingowe to jeden z rodzajów unijnych instrumentów ochrony handlu (Trade Defence Instruments, TDI). Pozostałe to środki antysubsydyjne i środki ochronne.

Pociągiem do Europy

W 2013 roku chiński prezydent Xi Jinping wyszedł z inicjatywą Nowego Jedwabnego Szlaku, który miałby swój wariant lądowy i morski. Silnie promowana przez Chiny idea to nie tylko koncepcja gospodarcza, ale także element chińskiej polityki zagranicznej – np. pozwala na poszerzenie wpływów w krajach tranzytu, służy do promocji Państwa Środka jako kraju nastawionego na współpracę. To także narzędzie polityki wewnętrznej, bo służy rozwojowi centralnych i zachodnich prowincji Chin. Idea Nowego Jedwabnego Szlaku zakłada stworzenie lub przebudowę infrastruktury niezbędnej do realizacji połączeń między Chinami i Europą (np. kolei, lotnisk, portów). Ponieważ wariantów tras jest wiele Chiny mogą współpracować w sumie z kilkudziesięcioma państwami i jeszcze większą liczbą regionów. Europa Środkowa i Wschodnia, w tym także Polska mogą być jedną ze stref tranzytu w samej Europie.

W styczniu 2017 roku po 18 dniach podróży do Londynu dotarł pierwszy bezpośredni pociąg towarowy ze wschodnich Chin. Przebył 11 999 km. Jego trasa wiodła przez Kazachstan, Rosję, Białoruś, Polskę, Niemcy, Belgię i Francję. Pierwszy pociąg z Chin do Europy przejechał przez Polskę już w 2005.

Zwolennikiem Nowego Jedwabnego Szlaku nie jest minister obrony Antoni Macierewicz, który uważa, że inicjatywa stanowi nawet zagrożenie dla niepodległości Polski. W styczniu tego roku Agencja Mienia Wojskowego wycofała się ze sprzedaży działki w Łodzi, którą zainteresowana była polsko-chińska spółka (planowano na niej budowę terminala do przeładunku towarów z Polski i Chin).

Zapraszamy na seminarium 8 marca (środa), w godz. 17.00-18.30, w siedzibie Fundacji (Al. Ujazdowskie 37 m.5). Naszym gościem będzie Jakub Jakóbowski z Ośrodka Studiów Wschodnich. Więcej o seminariach