9 maja w Warszawie. Przewodnik

Miasteczko Schumana 2014
Miasteczko Schumana 2014 Archiwum Fundacji Schumana
Podobno przed defiladą wojskową na Placu Czerwonym w Moskwie jednym z najważniejszych zmartwień organizatorów jest pogoda. Bardzo dobrze znamy ten problem, na tydzień przed Paradą Schumana uruchamiamy wszystkie serwisy z prognoza pogody, a i tak co roku jesteśmy zaskoczeni. Zamiast wzorem organizatorów moskiewskiej defilady wysyłać specjalne samoloty meteorologiczne rozpylające jodek srebra, my skupiamy się na przygotowaniach ciekawego programu Miasteczka Schumana, które już 9 maja w Warszawie.

Sobotniej Paradzie Schumana towarzyszy Miasteczko Schumana - festyn w centrum Warszawy, miejsce spotkań i rozmów z ekspertami, prezentacji najciekawszych inicjatyw organizacji pozarządowych, instytucji publicznych, a także konkursy, animacje, gry edukacyjne dla całej rodziny.

Uczynić ten świat nieco bardziej sprawiedliwym

Jak Europa radzi sobie z pomocą innym? Wraz z organizacjami działającymi w ramach Grupy Zagranica i Komisją Europejską w Polsce chcemy w tym roku zwrócić szczególną uwagę na pomoc humanitarną, prawa człowieka, sytuację emigrantów. Ma to ogromne znaczenie, szczególnie teraz w kontekście fali uchodźców szukających lepszego życia w Europie.

Gra boliwijska, korzystanie z energorowerów produkujących prąd, „Afrykańskie memory”, warsztaty „Stop dyskryminacji”, teatrzyk kukiełkowy, wystawy fotograficzne to niektóre z atrakcji przygotowanych dla uczestników. Nie zabraknie muzyki z wszystkich stron świata. W pawilonie Grupy Zagranica odbędą się otwarte debaty z udziałem ekspertów.

„Edukacja globalna to przede wszystkim inspirowanie ludzi do działania na rzecz lepszego świata. Staramy się im w tym asystować – pomagać im zrozumieć świat i swoje miejsce w nim. Chcemy przekazać im naszą energię do działania i czerpać z ich energii. Tylko wspólnie jesteśmy w stanie uczynić ten świat nieco bardziej sprawiedliwym"
– apeluje Polska Akcja Humanitarna, która także zaprezentuje swoją działalność w Miasteczku.

Europejski misz - masz
Jak co roku w Miasteczku wezmą udział także instytucje publiczne i europejskie. Będzie można zdobyć informacje o funduszach europejskich, stypendiach zagranicznych, programie Erasmus +, poznać działalność takich instytucji unijnych, jak Parlament Europejski, Europejski Trybunał Obrachunkowy, Frontex.

Europejscy wolontariusze Fundacji Schumana, którzy na co dzień pracują w przedszkolach specjalnych oraz w ośrodku szkolno-wychowawczym w Laskach, przedstawią własny program animacji związanych z wolontariatem i integracją osób z niepełnosprawnością. Będziemy także promować inicjatywy międzypokoleniowej współpracy i wolontariat seniorów w ramach projektu Smile connecting generations.

Jeśli nie jesteś obojętny na świat i Europę, bądź z nami w sobotę, 9 maja na Paradzie Schumana i w Miasteczku Schumana na Krakowskim Przedmieściu (Kościół św. Anny-skwer Hoovera).