Wygraj koszulkę z Tadeuszem Mazowieckim!

Logo na koszulce I LOVE TM
Logo na koszulce I LOVE TM Fot. Fundacja Schumana
Mazowiecki był człowiekiem dialogu. Dzisiaj Polska i Europa potrzebują tego typu osobowości, dlatego zdecydowaliśmy się promować Tadeusza Mazowieckiego i Jego przesłanie na koszulkach.

W 25. rocznicę powołania rządu Tadeusza Mazowieckiego Fundacja Schumana przyłącza się do obchodów tego jubileuszu poprzez akcję „Koszulka z Mazowieckim”. Z tej okazji Fundacja Schumana i portal NaTemat.pl zapraszają do udziału w konkursie – do wygrania limitowana seria koszulek z wizerunkiem Tadeusza Mazowieckiego.

Quiz będzie otwarty na www.schuman.pl (od 12 września od g. 12.00 do 15 września g. 12.00).

Koszulkę z Tadeuszem Mazowieckim zaprojektowała firma Frycz i Wicha: „W 2012 pracownicy i wolontariusze Fundacji Schumana postanowili wyprawić urodziny Tadeusza Mazowieckiego. Z tej okazji zamówili u nas nadruk na koszulki, z portretem Premiera i hasłem "I LOVE TM". Nad rysunkowym portretem pracowałem dość długo. Chciałem, żeby wyrażał uczucia młodych współpracowników Premiera – mówi Tomek Frycz, autor rysunku - Serdeczność i szacunek. Sympatię, ale też respekt dla historycznej postaci.

Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić portret na podstawie zdjęcia. Żeby uchwycić podobieństwo, trzeba obejrzeć wiele fotografii. Przygotować dużo szkiców. Ale najlepiej odwołać się do obrazów, które mamy zapisane w pamięci. Dlatego narysowałem Mazowieckiego z włosami w nieładzie, trochę zmęczonego, z ledwo dostrzegalnym uśmiechem. Takiego Go pamiętam z roku 1989, kiedy wygłaszał swoje exposé w sejmie. Mam nadzieję, że w syntetycznym rysunku, który dziś funkcjonuje jak logo, zachowało się trochę emocji i wspomnień o tamtych dniach w 1989 roku”.

Do akcji „Koszulka z Mazowieckim” przyłączają się także znane osoby, fotografując się w koszulkach Fundacji Schumana. Kim są? Śledź profil Frundacji Schumana na Facebooku, media społecznościowe i wpisy blogerów naTemat.

Popularyzatorami akcji zostali - prezes NIK i b. minister sprawiedliwości, Krzysztof Kwiatkowski:

Szef serwisu naTemat Tomasz Machała oraz jeden z dziennikarzy, Michał Wąsowski:

Hanna Lis:

Ryszard Rembiszewski:

Łukasz Lipiński:

Trio Furgalski, Kret, Tadla:

Duet Święcicki i Hytrek-Prosiecka

Jagna Marczułajtis:

Paweł Moras:

Cezary Grabarczyk:

Agnieszka Szulim:

Więcej o Tadeuszu Mazowieckim.